Skip to content

Pembentukan dan Pembangunan Hub Penerbangan Antarabangsa dan Analisis Kesan Ekonomi

Pengarang: Ir. Dr. GOH Hui Hwang | 23 Februari, 2020

Sejak penubuhan Republik Rakyat China 70 tahun yang lalu, perkembangan ekonomi yang pesat mendorong pembangunan semula, pengembangan, dan pembinaan lapangan terbang baru, dan bahkan orang sering merasa bahawa dalam konteks pembangunan ekonomi China yang pesat, pembinaan lapangan terbang tidak pernah terjejas dengan pertumbuhan permintaan yang pesat.

Sebaliknya, lapangan terbang juga menjadi kunci untuk mendorong pertumbuhan ekonomi. Dari Lapangan Terbang Guangzhou Baiyun, yang berada di barisan hadapan reformasi dan pembukaan, menjadi lapangan terbang paling sibuk di China. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bandar-bandar pedalaman seperti Chongqing dan Chengdu telah menyaksikan pembinaan “koridor udara”. Dengan adanya peluang untuk membuka saluran baru ke dunia luar, peranan lapangan terbang dalam pembangunan ekonomi satu negara dan satu tempat menjadi semakin jelas dalam konteks globalisasi. Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) menganggarkan bahawa untuk setiap 1 juta penumpang udara, ia dapat menghasilkan keuntungan ekonomi sebanyak USD 130 juta untuk kawasan sekitarnya, yang dapat menghasilkan 1,000 pekerjaan langsung. Untuk setiap 100,000 tan kargo udara, 800 pekerjaan akan dibuat secara langsung.

Dari perspektif ini, lapangan terbang merupakan “barometer” pembangunan ekonomi dan “enjin” untuk mempromosikan pembangunan ekonomi. Bagi beberapa lapangan terbang baru domestik, perkataan “enjin” sepertinya tidak cukup untuk meringkaskan kesannya terhadap negara, Peranan besar yang dimainkan oleh pembangunan wilayah.

Keputusan dari jumlah penumpang tahunan yang dirancang dari Lapangan Terbang Beijing Daxing dapat mencapai 100 juta penumpang, tetapi tahun lalu pada tahun 2018, jumlah penumpang tahunan lapangan terbang Beijing Capital melebihi 100 juta penumpang.

Di Beijing, kepesatan perluasan lapangan terbang dan pembinaan baru nampaknya tidak sesuai dengan kepesatan permintaan yang semakin meningkat. Inilah lambang rasa malu yang dihadapi oleh banyak bandar di China. Sebilangan orang menyifatkannya sebagai pengangkutan udara seperti kanak-kanak yang tumbuh dengan cepat. Pembinaan lapangan terbang baru ibarat membuat pakaian untuk anak-anak, dan mereka kecil tetapi jarang memakainya.

Lapangan Terbang Antarabangsa Daxing yang baru dibuka juga menjadi bahagian penting dalam zon perdagangan bebas. Dilaporkan bahawa upacara pentauliahan Lapangan Terbang Antarabangsa Daxing Beijing diadakan di Beijing pada 25 September 2019, yang juga menandakan operasi rasmi laluan Lapangan Terbang Daxing. Pada masa itu, kawasan Lapangan Terbang Daxing akan memanfaatkan sepenuhnya nilai lapangan terbang yang baru.

Sebenarnya, banyak lapangan terbang di dunia bukan sahaja lapangan terbang, tetapi juga zon perdagangan bebas yang terkenal, seperti Zon Perdagangan Bebas Lapangan Terbang Dubai (DAFZA). Pembentukan kawasan Lapangan Terbang Daxing akan membantu mempromosikan pembangunan kawasan perkotaan bertaraf dunia di Beijing, Tianjin, dan Hebei, dan juga akan meneroka jalan demonstrasi untuk pembangunan terkoordinasi wilayah lain.

Jenis hubungan dua hala antara pembinaan lapangan terbang dan pembangunan ekonomi sesuatu yang luar biasa berlaku di seluruh dunia. Sebagai contoh, pada tahun 2013, lapangan terbang Eropah secara langsung, tidak langsung atau menjadi pemangkin pekerjaan dan pendapatan 1.23 juta orang, mewujudkan GDP 675 bilion Euro, yang merupakan 4.1% daripada EU GDP.

Lapangan Terbang Zurich adalah lapangan terbang terbesar di Switzerland, dan pangkalan utama Swissair. Ia telah menarik 280 syarikat untuk menetap, membawa keuntungan ekonomi langsung hingga 4 bilion franc Swiss setiap tahun. Sekiranya pendapatan langsung dan tidak langsung dimasukkan, maka Lapangan Terbang Zurich akan menyumbang lebih daripada 13 bilion franc Swiss kepada GDP Switzerland. Lapangan terbang ini secara langsung menggajikan lebih dari 25,500 orang, yang kira-kira sama dengan keseluruhan Kereta Api Swiss. Sekiranya perhubungan tidak langsung dihitung, Lapangan Terbang Zurich dapat mewujudkan 75,000 peluang pekerjaan. Walaupun hanya 3.7% eksport Switzerland berlepas dari Lapangan Terbang Zurich, barangbarang ini bernilai 35% dari semua eksport Switzerland.

Contoh lain ialah Wisconsin State of Amerika Syarikat yang diterbitkan pada tahun 2005 laporan analisis impak ekonomi Lapangan Terbang Antarabangsa General Mitchell. Pendekatannya sangat berbeza dengan Jabatan Penerbangan Awam Virginia. Ia juga terbahagi kepada 4 faktor:

    1. Kesan pendapatan: Pendapatan komersial yang dibawa oleh lapangan terbang dengan menyediakan perkhidmatan penumpang, perkhidmatan pengangkutan, perkhidmatan sokongan darat, dll. Pendapatan ini dapat digunakan untuk mengambil pekerja, membeli produk dan perkhidmatan, dan melabur di luar negara,
    2. Kesan pekerjaan: pekerjaan langsung (pekerjaan langsung yang dihasilkan oleh aktiviti lapangan terbang); pekerjaan tidak langsung (bergantung kepada perusahaan yang aktif di lapangan terbang); pekerjaan yang disebabkan (kerana wujudnya lapangan terbang, pekerja langsung bekerja membelanjakan membeli produk dan perkhidmatan di dalam negara, dengan itu pekerjaan yang dicipta secara tempatan); pekerjaan berkaitan (pekerjaan ekonomi berkaitan tempatan. Contohnya, syarikat menggunakan lapangan terbang untuk mengendalikan operasi kargo, dll.,
    3. Kesan pendapatan peribadi: pendapatan yang diterima oleh individu melalui aktiviti lapangan terbang dan perbelanjaan tempatan,
    4. Kesan cukai: Keadaan di mana perusahaan dan individu membayar cukai kepada kerajaan persekutuan dan tempatan.

Boleh dikatakan bahawa pelbagai kaedah yang digunakan oleh beberapa lapangan terbang dalam mengira pengaruh ekonomi mereka sendiri. Secara amnya, mengikut keadaan dan pengiraan khusus mereka (terutama kesukaran pengumpulan data) model, pilihan terakhir pengaruh ekonomi akhirnya ditentukan.

Di masa depan, kawasan Lapangan Terbang Daxing akan menggunakan lokasi geografinya yang menguntungkan, hab pengangkutan penerbangan bersepadu, dan 100 juta penumpang setiap tahun untuk menjadi bandar lapangan terbang antarabangsa dan pusat hab bandar kelas dunia yang setanding dengan zon perdagangan bebas antarabangsa. Bergantung pada hab penerbangan antarabangsa yang besar untuk membina kawasan yang berfungsi sebagai operasi pusat pertukaran antarabangsa.

Ir. Dr. GOH Hui Hwang
Pengasas
IPM Group

**This Malay translation is for reference only. If the meaning of the Malay translation is inconsistent with the original English version, the original English version shall prevail.


Artikel dalam format PDF »

error: Content is protected !!