Skip to content

Pemodelan Maklumat Bangunan 1 (BIM)

Pengarang: Lau Yeo Shin | Oktober 5, 2016

“Pemodelan Maklumat Bangunan (BIM) adalah proses berasaskan model 3D pintar yang melengkapkan seni bina, kejuruteraan, dan pembinaan professional dengan matlamat dan alat untuk merancang, merancang, membina, mengurus bangunan dan infrastruktur dengan lebih cekap. ” – Autodesk

Secara tradisinya, perunding untuk setiap disiplin, seperti contoh arkitek, jurutera awam, jurutera struktur, jurutera mekanikal dan jurutera elektrik, arkitek lanskap dan pelbagai pakar, melakukan reka bentuk yang berasingan dengan kemas kini berkala atau perkongsian maklumat di antara perunding. Penyelaras reka bentuk kemudiannya akan menggabungkan reka bentuk dari perunding yang berbeza untuk memulakan pembinaan.

Dengan teknologi BIM, setiap perunding kini dapat menggunakan model yang sama secara serentak dan menerima kemas kini secara langsung untuk perubahan yang dilakukan oleh perunding lain. Model BIM yang komprehensif akan mengandungi maklumat seni bina, komponen dan saiz struktur, paip mekanikal dan saluran elektrik dalam satu model tunggal yang kemudiannya membenarkan analisis pertembungan dan pembinaan awal bangunan sebenar untuk mengalami reka bentuk bangunan dalam persekitaran 3D.

BIM tidak lagi menjadi teknologi baru di dalam industri ini. Secara fakta, BIM e-penyerahan telah diwajibkan di negara jiran kita, Singapura untuk projek yang mempunyai keluasan lantai lebih dari 5000m2. Ini baik dalam meningkatkan produktiviti dan tahap integrasi dalam pelbagai disiplin ilmu di seluruh rantaian pembinaan telah diakui oleh industri.

Untuk memastikan reka bentuk yang diselaraskan dengan baik bagi pelanggan kami dan untuk memudahkan pembinaan yang berkesan di lokasi dan juga, kualiti pembinaan yang lebih baik, IPM kini menuju ke arah penggunaan perisian BIM dalam reka bentuk kami seharian.

Kami maju. Tidak pernah terlambat!

Anda boleh merujuk pautan di bawah untuk maklumat lebih lanjut:
https://www.bdcnetwork.com/bim-giants-ranking-nations-top-bim-design-and-construction-firms

Lau Yeo Shin
Pengurus Teknikal
IPM Professional Services Sdn Bhd

**This Malay translation is for reference only. If the meaning of the Malay translation is inconsistent with the original English version, the original English version shall prevail.

 

if_pdfs_774684
Artikel dalam format PDF »

error: Content is protected !!