Skip to content

Selamatkah Untuk Menduduki Bangunan Yang Pernah Terbakar?

Pengarang: LAU Yeo Shin | 23 September, 2019

Pernah terfikir adakah anda perlu meninggalkan seluruh bangunan setelah berlaku kebakaran? Atau anda fikir bangunan itu selamat untuk digunakan semula setelah anda mengganti perabot yang rosak?

Terdapat dua jenis kerosakan kebakaran secara amnya, iaitu kerosakan seni bina dan kerosakan struktur. Kerosakan seni bina dapat dilihat secara langsung. Contoh kerosakan seni bina ialah kaca pecah, perabot kayu terbakar, cat yang terkopek, kesan asap, wayar cair, dll. Akan ada sedikit keraguan bagi kebanyakan pemilik bangunan bahawa kerosakan ini harus diperbaiki atau diperbaiki sebelum mereka dapat menduduki semula bangunan tersebut. Sebaliknya, kerosakan struktur mungkin tidak selalunya intuitif dan dapat dilihat dengan pemerhatian visual semata-mata. Sentiasa diminta / digalakkan untuk melantik jurutera yang berpengalaman untuk memeriksa bangunan yang terbakar sebelum pemilik memutuskan untuk mengambilnya semula.

Walaupun suhu kebakaran bergantung kepada jenis bahan bakar, faktor lingkungan dan lokasi di seberang bangunan, suhu lingkungan antara 600 darjah Celsius dan 1000 darjah Celsius dijangka berlaku di dalam situasi kebakaran. Konkrit dan keluli menjadi dua bahan struktur utama dalam pembinaan moden mengalami kemerosotan sifat mekaniknya di bawah suhu tinggi walaupun kadang-kadang kelihatan dalam keadaan baik selepas kebakaran. Kekuatan mampatan konkrit mengurangkan hingga kira-kira 60% kekuatan asalnya pada 600 darjah Celsius dan kira-kira 20% pada 800 darjah Celsius. Sama seperti pengurangan kekuatan mampatan, konkrit pada umumnya mengalami pengurangan 20% kekuatan tegangan awalnya pada 300 darjah Celsius dan pengurangannya akan terus meningkat menjadi 80% pada 600 darjah Celsius. Penurunan kekuatan mampatan konkrit mengurangkan kapasiti pengambilan beban keseluruhan anggota konkrit sementara penurunan kekuatan tegangan konkrit mendorong pembentukan dan penyebaran keretakan mikro dan akhirnya membawa kepada peleburan konkrit. Lapisan dalaman konkrit dan batang pengukuhan yang terkena langsung terhadap api setelah konkrit permukaan merosak, oleh itu, ia menyebabkan kadar yang cepat bagi pengurangan dan kedalaman kekuatan konkrit . Berbanding dengan kerosakan konkrit yang dapat dikenali dengan mudah melalui pemeriksaan visual, pengurangan kekuatan konkrit menunjukkan sedikit atau tiada petunjuk visual (perubahan warna merah jambu / merah konkrit dapat digunakan sebagai petunjuk pengurangan kekuatan konkrit tetapi perubahan warna tersebut tidak selalu dapat dilihat kepada pemeriksa) dan penentuannya sering memerlukan ujian di tapak atau persampelan lokasi untuk ujian makmal.

Bagi keluli struktur, Eurocode 3 Bahagian 1-2 telah menentukan kekuatan hasil malar sehingga 400 darjah Celsius dan menurun dengan cepat selepas itu dengan penurunan 22% pada 500 darjah Celsius, pengurangan 53% pada 600 darjah Celsius dan pengurangan 77% pada 700 darjah Celsius seperti yang digambarkan dalam rajah yang ditunjukkan di bawah. Pengurangan kekuatan hasil pada suhu tinggi mendorong terjadinya kebengkokkan anggota keluli lebih awal yang sebaliknya dicegah pada suhu bilik. Selain itu, kekuatan hasil yang berkurang juga memaksa anggota keluli mengalami ubah bentuk plastik yang tidak dapat dipulihkan (melainkan dengan pelurusan haba dalam aplikasi terhad yang dilakukan oleh kakitangan yang berpengalaman) itulah sebabnya ubah bentuk luar biasa selalu dilihat pada anggota keluli setelah kebanyakan kejadian kebakaran. Pelbagai ujian dapat digunakan untuk menentukan sejauh mana kerosakan kebakaran pada anggota keluli dalam kombinasi dengan pemeriksaan visual. Dalam kes dan kawasan di mana pendedahan keluli pada api kurang melampau, penggunaan semula anggota keluli dengan atau tanpa pengukuhan lebih lanjut dapat dilakukan setelah disahkan oleh jurutera berpengalaman.

Figure 1: Reduction factor for effective yield strength, proportional limit and Young’s Modulus at elevated temperature (abstracted from BS EN 1993-1-2:2005)Gambar 1: Faktor pengurangan untuk kekuatan hasil yang berkesan, had berkadar dan Young’s Modulus pada suhu tinggi (Dikeluarkan daripada BS EN 1993-1-2:2005)

Gembira tidak selalunya bernasib baik, daripada mengharapkan yang terbaik, disarankan agar pemilik harta tanah melibatkan jurutera yang cekap untuk meninjau keselamatan struktur bangunan yang ada setiap kali berlaku kebakaran di harta tanah mereka. Perkara yang sama juga digalakkan bagi pemilik harta tanah bersebelahan untuk mempertimbangkan atau meragukan jika bangunan mereka dipengaruhi oleh kebakaran yang berdekatan. Sebenarnya, IPM telah menemui situasi di mana harta tanah yang berdekatan dengan bangunan yang terbakar mengalami kerosakan struktur setelah kebakaran. Contoh gambar untuk kerosakan kebakaran dari projek sebelumnya disediakan di bawah untuk penerangan lebih lanjut.

Figure 2: Steel roof truss damage under elevated temperatureGambar 2: Kerosakan kerangka bumbung keluli di bawah suhu tinggi

Figure 3: Steel roof truss and platform damage under elevated temperatureGambar 3: Kerangka bumbung keluli dan kerosakan platform di bawah suhu tinggi

Figure 4: Concrete spalling at column under elevated temperatureGambar 4: Runtuhan konkrit pada tiang di bawah suhu tinggi

Figure 5: Structural cracks discovered on concrete column after removing party wall for inspectionGambar 5: Keretakan struktur ditemui pada tiang konkrit setelah ditanggalkan dinding untuk diperiksa

Pembaikan struktur sekiranya perlu setelah penilaian oleh jurutera yang kompeten dapat dilakukan dengan kos terendah dalam tempoh pemulihan. Dalam kebanyakan senario, kos pemulihan jauh lebih tinggi jika penutupan sementara untuk pembaikan di peringkat kemudian diperlukan apabila kerosakan struktur bertambah buruk dari masa ke masa dan dapat dilihat oleh pemilik harta tanah. Pencegahan lebih baik daripada mengubati, “rawatan” yang tepat pada masanya adalah keputusan yang bijak.

LAU Yeo Shin
Rakan Teknikal
IPM Professional Services Sdn Bhd

Rujukan:
[1] Venkatesh Kodur, “Properties of Concrete at Elevated Temperatures,” ISRN Civil Engineering, vol. 2014, Article ID 468510, 15 pages, 2014. https://doi.org/10.1155/2014/468510.
[2] EN 1993-1-2 (2005) (English): Eurocode 3: Design of Steel Structures – Part 1-2: General Rules – Structural Fire Design

**This Malay translation is for reference only. If the meaning of the Malay translation is inconsistent with the original English version, the original English version shall prevail.

 


Artikel dalam format PDF »

error: Content is protected !!