Skip to content

Berkongsi Konsep Ekonomi Dalam Perkhidmatan Perunding Seni Bina dan Kejuruteraan

Pengarang: Ir. Dr. Justin LAI Woon Fatt | 28 November, 2019

Ekonomi perkongsian telah wujud sejak zaman kuno. Secara praktikal, ia telah diamalkan di kalangan ahli keluarga dan rakan-rakan terdekat. Pada masa kini, ia muncul sebagai salah satu alternatif dalam memaksimumkan kekangan sumber semula jadi, seperti berkongsi ekonomi yang diperkenalkan menghubungkan dunia dalam talian dan luar talian melalui sumber Internet dalam memaksimumkan aset dan sumber yang ada. Ekonomi perkongsian menghasilkan nilai dengan memadankan aset ini dengan pengguna yang bersedia membayar untuk perkhidmatan yang disediakan yang dihasilkan dari aset tersebut. Perkhidmatan yang ada seperti penginapan hotel dan pengangkutan teksi telah tersedia dalam industri perhotelan dan industri teksi.

Pelbagai permulaan dengan menggunakan laman web dan aplikasi seperti dalam perkongsian kereta (Uber, GrabCar, Zipcar), perkongsian kereta peer-to-peer (Whipcar, RelayRides, SnappCar), perkhidmatan peribadi dan pelbagai (Airtime, GetMaid), perkongsian basikal ( Bixi, HZ Bike), filem (Netflix, Quickflix), sewa peer-to-peer (Airbnb, Globetroopers) menunjukkan bahawa platform ekonomi perkongsian yang timbul dari semasa ke semasa di pasaran semasa. Adakah konsep perkongsian ekonomi boleh digunakan dalam perkhidmatan perundingan seni bina dan kejuruteraan?

Mereka yang berlatih dalam industri pembinaan tidak akan pelik dengan arkitek bebas atau jurutera bebas. Sebahagian dari mereka membawa jawatan sebagai arkitek bersekutu atau jurutera bersekutu untuk berlatih sebagai profesional. Freelancing menjadi semakin berleluasa.

Selama lima tahun terakhir, disebabkan pasaran buruh yang menyusut dalam menyediakan lebih banyak pekerjaan sepenuh masa, orang Amerika memilih untuk menjadi bekerja sendiri. Antara tahun 2014 dan 2018, 3.7 juta orang telah mula bekerja sendiri. Untuk meletakkannya dalam perspektif, itu setara dengan keseluruhan populasi Connecticut. Menurut hasil FIA, kini terdapat 56.7 juta orang yang bekerja sendiri di Amerika.

Ini masanya untuk pekerja bebas. Walaupun menghadapi cabaran yang dihadapi oleh pekerja bebas (seperti ketidakpastian pendapatan dan kekurangan faedah), semakin banyak pekerja sama ada berhenti sepenuhnya dari pekerjaan biasa mereka untuk memilih jadual yang lebih fleksibel atau menjaga keselamatan kedudukan tetap sambil bekerja sambilan. Dengan jumlah yang terus bertambah, secara logiknya pekerja bebas akhirnya akan menarik minat syarikat. Berikut adalah sebab utama mengapa syarikat suka mengupah pekerja bebas:

  1. Kemahiran dan Kepakaran Khusus
   Pekerja sendiri selalu didiskriminasikan, dan banyak yang mendakwa bahawa mereka tidak profesional seperti rakan sepejabat mereka. Ini tidak benar, terutamanya sejak akhir-akhir ini. Oleh kerana pekerja sendiri menyediakan kebebasan dan fleksibiliti yang sukar dalam 9 hingga 5 pekerjaan yang biasa, banyak pekerja beralih kepadanya sebagai sumber pendapatan tunggal atau pendapatan tambahan. Oleh itu, sekumpulan yang berbakat meningkat dengan pesat,bermaksud bahawa mereka yang didalam pelbagai bidang menggunakan pengetahuan dan kepakaran mereka untuk pekerjaan bebas.
  2. Keberkesanan Kos
   Syarikat bertanggungjawab untuk memberikan faedah kepada pekerja sepenuh masa, termasuk insurans kesihatan, cuti rehat dan cuti sakit, yang merupakan semua perbelanjaan yang harus dibayar oleh syarikat. Pekerja sendiri adalah ejen bebas, bukan pekerja tetap syarikat, oleh itu majikan tidak perlu memberikan faedah kepada pekerja sendiri. Ini adalah kelebihan bagi majikan, tetapi kerugian bagi pekerja sendiri yang kehilangan wang mereka setiap kali mereka bercuti atau jatuh sakit.
  3. Kerja Berasaskan Projek
   Pekerja sepenuh masa tidak semestinya diperlukan dalam semua projek dan tugas kerana projek adalah tugas satu kali yang mempunyai waktu mula dan akhir yang berbeza sepanjang tahun. Juga, kumpulan berkemahiran yang berbeza mungkin diperlukan dalam projek yang berbeza yang menjadikan pengambilan seseorang secara sepenuh masa untuk menyelesaikannya tidak masuk akal. Di situlah pekerja persendirian ini diperlukan.Pelaksanaan konsep ekonomi berbagi dapat dimulai dengan membuat platform dalam talian Business to Business (B2B) yang menawarkan untuk menyesuaikan dengan profesional dan majikan bebas. Dengan adanya platform dalam talian ini, klien projek dapat mencari pelbagai pakar dan profesional industri pembinaan dengan mudah.

IPM telah memulakan inisiatif untuk mengumpulkan pakar dan profesional industri pembinaan di Malaysia sejak tahun 2016 dan sekarang kami mempunyai lebih daripada beratus rakan sekutu yang mendaftar dengan kami. Kelebihan utama rakan sekerja IPM merangkumi pilihan kerjaya yang diinginkan dengan ruang yang cukup untuk pembangunan peribadi dan kerjaya, masa kerja yang fleksibel untuk disesuaikan dengan jadual peribadi, mempelbagaikan pendapatan untuk mendapatkan gaji tambahan, projek mega memberi pendedahan untuk memperoleh pengalaman praktikal yang secara langsung, pengembangan jenama peribadi untuk memajukan perjalanan kerjaya. Selain itu, IPM bekerjasama secara aktif dengan firma profesional serantau. (Myanmar, Indonesia, Filipina, Laos, Vietnam, India, dan China)

Kami sangat yakin suatu hari nanti kami akan mencapai visi kami untuk menjadi firma perunding profesional terbesar di ASEAN dalam industri pembangunan dan pembinaan, menyumbang kepada peradaban hebat di rantau ASEAN. Apa yang perlu anda lakukan ialah tetap bersama kami!

Ir. Dr. Justin LAI Woon Fatt
CEO/ Pengasas
IPM Group

Rujukan:
[1]https://www.weforum.org/agenda/2018/11/we-studied-freelancing-for-five-years-here-s-how-work-is-changing/
[2]https://www.business.com/articles/why-companies-hire-freelancers/

**This Malay translation is for reference only. If the meaning of the Malay translation is inconsistent with the original English version, the original English version shall prevail.

 


Artikel dalam format PDF »

error: Content is protected !!